Rüh (rühesség)

Rüh

A rüh viszkető bőrbetegség, melyet egy atka, a Sarcoptes scabiei - magyarul rühatka - okoz. Leginkább testi kontaktussal terjed. Enyhébb esetben akár gyakorlott bőrgyógyásznak sem könnyű kimondania a diagnózist.

 
Tartalomjegyzék

Rüh, rühösség, rühesség, scabies

A rüh - a köztudattal ellentétben - egyáltalán nem csak az elhanyagolt embereket érinti. Előfordul olyan családokban is, amelyek nagy gondot fordítanak a személyi higiénére.

A rühösség kiváltó tényezője

A rühöt a Sarcoptes scabiei nevű atka okozza. Elsősorban szoros testi kontaktussal, egy ágyban alvással terjed. Időnként törölközővel, ágyneművel is átkerül egyik emberről a másikra. Állatokon is előfordul, de róluk ritkán kerül át emberre, mert az egyes állatokat más Sarcoptes variációk fertőzik.

A rüh tünetei

rüh a hasonAz apró pirosas kiütések kevéssé jellegzetesek. Jellegzetes viszont az atkajárat, amely azonban nem mindig fedezhető fel. A viszketés legtöbbször igen erős, éjszaka, ágymelegben még fokozódhat is. Leggyakoribb előfordulási területei: kézujjak, könyök, térd, emlők, has, fartáj. Csecsemőkben a talp-tenyér is gyakran érintett.

A rühösség kezelése

A patikában többféle szer is kapható, de a legtöbbször érdemes bőrgyógyászhoz fordulni a biztos kórisme és a megfelelő kezelés kiválasztására. Szteroid tartalmú krémet ne alkalmazzunk. A kezelés után viszont érdemes testápolót használni, mert az oldatok és gélek kiszáríthatják a bőrt.

Létezik szájon át szedhető tabletta is, mely jelenleg még nem kapható Magyarországon.

 
Tartalomjegyzék