Hámlás, hámmegvastagodás

A hámlás fajtái

Normál hámlás

A bőrről normálisan is állandóan válnak le hámsejtek, hiszen a hám 3-4 hetente kicserélődik. Ez azonban gyakorlatilag észrevehetetlen, mert a sejtek egyesével vagy kis csoportokban távoznak. Kóros állapotban azonban a folyamat gyorsasága vagy egyéb ok miatt a hámsejtek nem válnak el egymástól, hanem nagyobb darabokban válnak le. Egyes esetekben éppen az a gond, hogy NEM válnal kel a hámdarabkák, mint például pikkelysömör esetén.

Mikroszkóp alatt vizsgálva azt látjuk, hogy a hámsejtek a legalsó rétegekben még sejtmaggal rendelkeznek. Ahogy egyre magasabbra haladnak a hámban, ellapulnak és elvesztik magjukat. Az érési folyamat során a hámsejtek egymással való kapcsolata is meglazul.

parakeratosis

Sajnos magyar neve nincs ennek az állapotnak. A legismertebb a pikkelysömört kísérő hámmegvastagodás. Ebben az esetben a hámfelrakódás fehéres színű, tapadós.

Mikroszkóppal vizsgálva azt látjuk, hogy a hámsejtek nem vesztik el a magjukat a felfelé vándorlás során, és a hámsejtek nem válnak el egymástól a hám felső rétegeiben. Úgy is tekinthetjük, hogy a sejtek éretlenebbek, mint a szokásos lehámló sejtek.

hámmegvastagodás, bőrkeményedés

Jól ismert a fizikai munka hatására kialakuló tenyéri kérgesedés, vagy a cipő által feltört lábon kialakuló bőrkeményedések.

 
Tartalomjegyzék

Hámlás - hámmegvastagodás - kérgesedés

Sokféle gyulladásos bőrbetegség járhat hámlással, különösen a gyulladás lezajlása után jellemző, hogy kisebb-nagyobb hámpikkelyek vagy hámdarabok leválnak a bőrről. Vannak olyan bőrbetegségek is, amelyeknél nem csak kísérőjelenség a hámlás, hanem a betegség lényegéhez tartozik a hám elváltozása.

A hám megvastagodását és hámlását azért tárgyaljuk egy fejezetben, mert gyakran együtt járnak.

 
Tartalomjegyzék